Foros ESARQ 2011 – Presentació

Aquest proper dimarts 8 de febrer, a les 16h, presentem el nou cicle dels Foros ESARQ i el documental sobre el Taller Vertical 2010 “Arquitectures d’emergència”.

Foros ESARQ 2011

Una nova arquitectura?

L’època que estem vivint, un temps especial i singular, coexisteix amb una crisi general, de conceptes i valors, que al seu torn ha provocat la crisi econòmica i que inclou una crisi mediambiental, energètica i alimentària. En un moment en què no sabem on anem, tenim l’oportunitat de recollir tots els condicionants, records i experiències del passat per construir quelcom de nou i veritablement genuí. Propi de la nostra època, que és complexa i fràgil però increïblement meravellosa.
En la cultura xinesa la paraula “crisi” comparteix caràcter amb la paraula “oportunitat”, fet que dur a pensar que comporta una accepció de “canvi de situació”; és a dir que una crisi no és obligatòriament alguna cosa dolenta, sinó que suposa una ruptura amb l’existent i precedeix un canvi que pot ser a millor, una nova realitat.

Analitzant qualsevol revista del sector, sembla que l’arquitectura es preocupi més per trobar una imatge cridanera que per resoldre les necessitats de les persones. Dir que l’arquitectura és forma, com els objectes, és una cosa que ja sabem. Observar d’on provenen aquestes formes i perquè són així hauria de ser la tasca. La forma arquitectònica està subjecta a modificacions contínues. Quin significat assumeix la forma arquitectònica més nova pensada per l’Occident i edificada a Xangai, a Bangladesh o Singapur? D’on prové? De quina parla? Què vol ser? Com està feta? L’arquitectura construïda sempre té una forma i és matèria concreta. L’arquitectura de la globalització es caracteritza per la propagació mundial de projectes generats per oficines multinacionals, i per la tendència a construir fora de les seves fronteres dels arquitectes que aconsegueixen un cert reconeixement. Al mateix temps, la difusió de la informació alimenta arquitectures que, reafirmant els seus orígens, arriben a exercir una influència important en el panorama actual. Per això, allò global i allò local es barregen en el nostre temps d’una manera inextricable. Potser estem en el període en què un coneixement global influeix per una arquitectura local. Al segle passat, Ortega i Gasset reclamava una actitud cosmopolita com l’única possible amb la modernitat, mentre Unamuno li contestava argumentant que només s’aconsegueix l’universal des del particular, i és probable que tots dos tinguessin raó.

Foros 2011 persegueix dibuixar la perspectiva d’un nou escenari. És a la Universitat on l’alumne ha d’experimentar i formar les teories que l’acompanyaran durant la seva vida professional. La realitat de l’arquitectura, la seva base, està a l’escola. Quan l’arquitecte treballa amb els elements del món real, ha de posar en valor allò que va interioritzar durant la seva etapa d’estudiant. Com deia Le Corbusier: “L’arquitectura és un ofici molt difícil, cal exercitar-lo amb constància, amb tenacitat, amb humilitat; som rucs donant voltes a la sínia”. I després deia: “Però rucs que hi veuen”. Els arquitectes hem d’aprendre a mirar, i saber trobar noves maneres de mirar, per evolucionar, alhora i harmònicament, amb tot el planeta. Però per aprendre a mirar, hem de saber com cal mirar. Les diferents sessions de debat i crítica ens ajudaran a orientar aquests i altres dubtes, obrint noves vies de discurs i reflexió. Posarem, en aquest fòrum, l’arquitectura en observació, a través de l’experiència dels ponents, per recuperar la relació que mai hauríem d’haver perdut.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Foros 2011

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s